ertapenem (ένδειξη της ένεσης) και εμπορικές ονομασίες

Το Ertapenem χρησιμοποιείται μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλα αντιβιοτικά για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από βακτήρια σε πολλά διαφορετικά μέρη του σώματος. Λειτουργεί με τη θανάτωση των βακτηρίων ή την πρόληψη της ανάπτυξής τους. Αυτό το φάρμακο δεν θα λειτουργήσει για κρυολογήματα, γρίπη ή άλλες μολύνσεις από ιούς. Το Ertapenem χρησιμοποιείται επίσης για την πρόληψη λοιμώξεων μετά από χειρουργική επέμβαση του παχέος εντέρου και του ορθού.

Αυτό το φάρμακο είναι διαθέσιμο μόνο με τη συνταγή του γιατρού σας.

Αυτό το προϊόν διατίθεται στις ακόλουθες μορφές δοσολογίας

Όταν αποφασίζετε να χρησιμοποιήσετε ένα φάρμακο, οι κίνδυνοι λήψης του φαρμάκου πρέπει να σταθμίζονται έναντι του καλού που θα κάνει. Αυτή είναι μια απόφαση που εσείς και ο γιατρός σας θα κάνετε. Για αυτό το φάρμακο πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα

Ενημερώστε το γιατρό σας εάν είχατε ποτέ ασυνήθιστη ή αλλεργική αντίδραση σε αυτό το φάρμακο ή σε άλλα φάρμακα. Επίσης, ενημερώστε τον γιατρό σας εάν έχετε άλλα είδη αλλεργιών, όπως για τρόφιμα, βαφές, συντηρητικά ή ζώα. Για τα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα, διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα ή τα συστατικά της συσκευασίας.

Οι κατάλληλες μελέτες που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα δεν έχουν επιδείξει ειδικά παιδιατρικά προβλήματα που θα περιόριζαν τη χρησιμότητα του ertapenem σε βρέφη και παιδιά ηλικίας από 3 μηνών έως 17 ετών. Η χρήση σε βρέφη ηλικίας μικρότερης των 3 μηνών δεν συνιστάται.

Πούδρα για Λύση

Οι κατάλληλες μελέτες που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα δεν κατέδειξαν ειδικά γηριατρικά προβλήματα που θα περιόριζαν τη χρησιμότητα του ertapenem στους ηλικιωμένους. Ωστόσο, οι ηλικιωμένοι ασθενείς είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν νεφρικά προβλήματα που σχετίζονται με την ηλικία, γεγονός που μπορεί να απαιτεί προσοχή ή ρύθμιση της δοσολογίας σε ασθενείς που λαμβάνουν ertapenem.

Αλλεργίες

Δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες στις γυναίκες για τον προσδιορισμό του κινδύνου για βρέφη κατά τη χρήση αυτού του φαρμάκου κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Ζυγίστε τα δυνητικά οφέλη από τους πιθανούς κινδύνους πριν πάρετε αυτό το φάρμακο ενώ θηλάζετε.

Παιδιατρικός

Παρόλο που ορισμένα φάρμακα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται καθόλου μαζί, σε άλλες περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί δύο διαφορετικά φάρμακα, ακόμη και αν μπορεί να υπάρξει αλληλεπίδραση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να αλλάξει τη δόση ή μπορεί να χρειαστούν άλλες προφυλάξεις. Όταν παίρνετε αυτό το φάρμακο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζει ο επαγγελματίας υγείας σας εάν παίρνετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω φάρμακα. Οι ακόλουθες αλληλεπιδράσεις έχουν επιλεγεί με βάση τη δυνητική τους σημασία και δεν είναι απαραιτήτως όλες.

Γηριατρική

Η χρήση αυτού του φαρμάκου με οποιοδήποτε από τα παρακάτω φάρμακα συνήθως δεν συνιστάται, αλλά ενδέχεται να απαιτείται σε ορισμένες περιπτώσεις. Εάν τα δύο φάρμακα συνταγογραφούνται μαζί, ο γιατρός σας μπορεί να αλλάξει τη δόση ή πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το ένα ή και τα δύο φάρμακα.

Εγκυμοσύνη

Θηλασμός

Αλληλεπιδράσεις φαρμάκων

Η χρήση αυτού του φαρμάκου με οποιοδήποτε από τα παρακάτω φάρμακα μπορεί να προκαλέσει αυξημένο κίνδυνο ορισμένων ανεπιθύμητων ενεργειών, αλλά η χρήση και των δύο φαρμάκων μπορεί να είναι η καλύτερη θεραπεία για σας. Εάν τα δύο φάρμακα συνταγογραφούνται μαζί, ο γιατρός σας μπορεί να αλλάξει τη δόση ή πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το ένα ή και τα δύο φάρμακα.

Άλλες αλληλεπιδράσεις

Ορισμένα φάρμακα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης τροφής ή κατά τη διάρκεια της κατανάλωσής της ή κατά την κατανάλωση ορισμένων τύπων τροφίμων, εφόσον ενδέχεται να εμφανιστούν αλληλεπιδράσεις. Η χρήση αλκοόλ ή καπνού με ορισμένα φάρμακα μπορεί επίσης να προκαλέσει αλληλεπιδράσεις. Συζητήστε με το γιατρό σας τη χρήση του φαρμάκου σας με τρόφιμα, αλκοόλ ή καπνό.

Άλλα Ιατρικά Προβλήματα

Η παρουσία άλλων ιατρικών προβλημάτων ενδέχεται να επηρεάσει τη χρήση αυτού του φαρμάκου. Βεβαιωθείτε ότι ενημερώστε το γιατρό σας αν έχετε άλλα ιατρικά προβλήματα, ειδικά

Δοσολογία

Συνεχίστε να χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο για πλήρη χρόνο θεραπείας, ακόμη και αν αισθάνεστε καλύτερα μετά τις πρώτες δόσεις. Η λοίμωξη μπορεί να μην εκκαθαριστεί εάν σταματήσετε να χρησιμοποιείτε το φάρμακο πολύ σύντομα. Η υπέρβαση των δόσεων ή η μη ολοκλήρωση της πλήρους θεραπείας μπορεί να μειώσει τη χρησιμότητα αυτού του φαρμάκου. Μπορεί επίσης να αυξήσει την πιθανότητα τα βακτήρια που προκαλούν τη μόλυνση σας να αναπτύξουν αντίσταση. Εάν συμβεί αυτό, το ertapenem και άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία λοιμώξεων δεν θα λειτουργήσουν στο μέλλον. Επίσης, αυτό το φάρμακο λειτουργεί καλύτερα όταν υπάρχει σταθερή ποσότητα στο αίμα ή στα ούρα. Για να διατηρήσετε το ποσό σταθερό, πρέπει να δίνεται σε τακτικό χρονοδιάγραμμα.

Αυτό το φάρμακο χορηγείται ως ένεση σε μυ, ή μέσω βελόνας τοποθετημένης σε φλέβα. Το Ertapenem μπορεί μερικές φορές να χορηγηθεί σε ασθενείς που δεν χρειάζεται να βρίσκονται στο νοσοκομείο. Εάν χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο στο σπίτι, ο γιατρός σας θα σας διδάξει πώς να παρασκευάσετε και να κάνετε την ένεση του φαρμάκου. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει ακριβώς πώς παρασκευάζεται και χορηγείται το φάρμακο.

Το Ertapenem δεν πρέπει να αναμειγνύεται με άλλα φάρμακα ή με αραιωτικά που περιέχουν δεξτρόζη.

Η δόση αυτού του φαρμάκου θα είναι διαφορετική για διάφορους ασθενείς. Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας ή τις οδηγίες στην ετικέτα. Οι ακόλουθες πληροφορίες περιλαμβάνουν μόνο τις μέσες δόσεις αυτού του φαρμάκου. Εάν η δόση σας είναι διαφορετική, μην την αλλάξετε εκτός εάν σας το πει ο γιατρός σας.

Η ποσότητα του φαρμάκου που παίρνετε εξαρτάται από την ισχύ του φαρμάκου. Επίσης, ο αριθμός των δόσεων που λαμβάνετε κάθε μέρα, ο χρόνος που επιτρέπεται μεταξύ των δόσεων και ο χρόνος που παίρνετε το φάρμακο εξαρτώνται από το ιατρικό πρόβλημα για το οποίο χρησιμοποιείτε το φάρμακο.

Εάν παραλείψετε μια δόση αυτού του φαρμάκου, πάρτε το το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, αν είναι σχεδόν η ώρα για την επόμενη δόση, παραλείψτε τη χαμένη δόση και επιστρέψτε στο κανονικό σας πρόγραμμα δοσολογίας. Μην διπλασιάζετε τις δόσεις.

Να φυλάσσεται μακριά από παιδιά.

Μην κρατάτε παλιά φάρμακα ή φάρμακα που δεν χρειάζονται πλέον.

Ρωτήστε τον επαγγελματία του τομέα υγειονομικής περίθαλψης πώς θα πρέπει να πετάξετε οποιοδήποτε φάρμακο δεν χρησιμοποιείτε.

Χαμένη δόση

Φυλάσσετε μη ανοιγμένα φιαλίδια αυτού του φαρμάκου σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από τη θερμότητα και το άμεσο φως. Μην καταψύχετε.

Αποθήκευση

Αποθηκεύστε το φάρμακο που έχει αναμιχθεί σε θερμοκρασία δωματίου και χρησιμοποιήστε το μέσα σε 6 ώρες. Μπορείτε επίσης να αποθηκεύσετε αυτό το μείγμα για 24 ώρες στο ψυγείο και να το χρησιμοποιήσετε μέσα σε 4 ώρες μετά την αφαίρεση του από το ψυγείο. Πετάξτε κάθε μικτό φάρμακο που δεν έχει χρησιμοποιηθεί μέσα σε αυτό το διάστημα. Μην καταψύχετε το διάλυμα.

Πετάξτε τις χρησιμοποιημένες βελόνες σε ένα σκληρό, κλειστό δοχείο που οι βελόνες δεν μπορούν να περάσουν. Κρατήστε το δοχείο μακριά από παιδιά και κατοικίδια ζώα.

Είναι πολύ σημαντικό ο γιατρός σας να ελέγχει την πρόοδό σας σε τακτικές επισκέψεις για να βεβαιωθείτε ότι αυτό το φάρμακο λειτουργεί σωστά και να ελέγξετε για ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Μερικοί ασθενείς μπορεί να αναπτύξουν τρόμο ή κρίσεις κατά τη λήψη αυτού του φαρμάκου. Εάν έχετε ήδη ιστορικό επιληπτικών κρίσεων και παίρνετε αντισπασμωδικά (π.χ. βαλπροϊκό οξύ, Depakene®), θα πρέπει να συνεχίσετε να τα παίρνετε, εκτός εάν σας το ζητήσει ο γιατρός σας.

Σε μερικούς ασθενείς, το ertapenem μπορεί να προκαλέσει διάρροια.

Εάν τα συμπτώματά σας δεν βελτιωθούν μέσα σε λίγες ημέρες ή εάν επιδεινωθούν, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Μην πάρετε άλλα φάρμακα εκτός εάν έχουν συζητηθεί με το γιατρό σας.

Αυτό το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τύπο αλλεργικής αντίδρασης που ονομάζεται αναφυλαξία. Η αναφυλαξία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή και απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Σταματήστε να παίρνετε αυτό το φάρμακο και απευθυνθείτε αμέσως στον γιατρό σας εάν έχετε κνησμό, κνίδωση, βραχνάδα, δυσκολία στην αναπνοή, δυσκολία στην κατάποση ή οίδημα των χεριών, του προσώπου ή του στόματος σας ενώ χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο.

Αυτό το φάρμακο συνήθως αναμιγνύεται με λιδοκαΐνη (Xylocaine®). Μην εγχύετε αυτό το φάρμακο στους μυς σας εάν έχετε παρουσιάσει αλλεργική αντίδραση στη λιδοκαΐνη.

Μαζί με τα απαραίτητα αποτελέσματά του, ένα φάρμακο μπορεί να προκαλέσει κάποια ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Παρόλο που δεν μπορεί να συμβούν όλες αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες, μπορεί να χρειαστεί ιατρική φροντίδα.

Επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας εάν συμβεί κάποια από τις ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες

Κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εμφανιστούν, οι οποίες συνήθως δεν χρειάζονται ιατρική φροντίδα. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εξαφανιστούν κατά τη διάρκεια της θεραπείας καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται στο φάρμακο. Επίσης, ο γιατρός σας μπορεί να σας πει για τρόπους πρόληψης ή μείωσης ορισμένων από αυτές τις παρενέργειες. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν κάποια από τις ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες συνεχίσει ή είναι ενοχλητική ή εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με αυτές

Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες που δεν αναφέρονται δεν μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε ορισμένους ασθενείς. Εάν παρατηρήσετε κάποια άλλη επίδραση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.